Прозорро.Продажі не використовує конкурентні процедури у 80% власних закупівель

by host

В Україні з метою наповнення бюджетів різних рівнів була створена система Прозорро.Продажі, через аукціони якої проходить реалізація всіх державних активів від земельних ділянок до цілісних майнових комплексів. До системи приєднані близько 40 приватних електронних майданчиків, які повинні сплачувати АТ «Прозорро.Продажі» 30% від власного валового прибутку.

У зв’язку із зазначеною ситуацію державне акціонерне товариство отримує чималий дохід, зокрема за 2023 рік він склав понад 99 млн грн.

Під час дослідження куди та як товариство витрачає кошти було виявлено, що 80% всіх своїх закупівель АТ «Прозорро.Продажі» проводить без застосування конкурентних тендерних процедур, тобто визначає підрядників та постачальників в ручному режимі, без зниження ціни контрактів та економії коштів.

Сумарна вартість договорів, укладених АТ «Прозорро.Продажі» за результатами неконкурентних процедур закупівель протягом 2019 -2023 років становить 97 497 165,85 грн (інформація з системи закупівель https://prozorro.gov.ua/ )

Постає дуже доцільне питання, чому державна компанія, яка створена з метою саме проведення конкурентних аукціонів, не використовує ці ж прозорі інструменти у своїй господарській діяльності?

Можливо саме з цієї причини при зазначеному доході, АТ «Прозорро.Продажі» зафіксували чистий збиток за 2023 рік у розмірі 42 млн грн.

111

В такому випадку, питанням законності використання коштів державного підприємства мають більш активно займатися контролюючи органи та правоохоронці.

Читати також